Paul Géraldy

Paul Lefèvre, schreef onder de schuilnaam Paul Géraldy gedichten. toneelstukken en verhalen.Hij werd geboren in Parijs, de zesde Mei 1885 en overleed in Neuilly-sur-Seine op de tiende Maart 1983. 
Géraldy’s  eerste dichtbundel Les Petites Âmes verscheen in 1908.
Hij had zeer veel succes met Toi et Moi uit 1912, waarvan meer dan één miljoen exemplaren werden gedrukt. Dat is voor een dichtbundel ongelofelijk
Zijn toneelstukken zijn de twee wereldoorlogen in heel Europa gespeeld. In de Haagse krant het Vaderland heb ik er vele recensies van gevonden.
Enkele titels: Aimer (1921), Robert et Marianne (1925)

Zowel zijn toneelstukken als zijn gedichten gaan over de psychologische aspecten van relaties in een intellectueel milieu. Hetzelfde thema domineert ook in zijn verhalen zoals La Guerre Madame! (1916) en l’Homme et l’Amour (1951).
Géraldy is een meester in het beschrijven van het intieme in simpele bewoordingen.
Hij komt echter niet voor in de voornaamste bloemlezingen en is daarom bij naoorlogse generaties slecht bekend. Hij wordt herontdekt rond 1980 door de journalist Jean-François Kahn die een televisieprogramma over hem maakt, vlak voor zijn dood.
Tegenwoordig zijn er over de hele wereld mensen die hem toch (weer) lezen. Op talloze websites zijn er gedichten van hem opgenomen en veel van zijn kernachtige uitspraken over man en vrouw zijn populair als citaten.

Géraldy trouwde in 1913 met Germaine Lubin. Men zegt dat zij hem inspireerde tot het schrijven van Toi et  Moi.  Er werd één zoon geboren.  Het huwelijk liep in 1926 uit op een scheiding . Germaine Lubine was  –tussen de twee wereldoorlogen – de “grande dame” van de Franse opera. Na de tweede wereldoorlog werd zij veroordeeld voor collaboratie met de Duitse bezetters.   
Over het persoonlijk leven van Géraldy na zijn huwelijk met  Germaine Lubin heb ik alleen kunnen vinden dat hij nog twee kinderen kreeg.
Aan de Côte d’Azure in het dorpje st Maxime bezat  Géraldy  een huis met de naam Toi et Moi, dat tegenwoordig een hotel is.